Pošaljite upit

Vrijeme je za zimske gume, a datum je 15. studeni

Zimske gume zakon o roku od kad do kadIako zima dolazi sporim korakom, a klimatoliški počinje tek početkom prosinca, vaša osobna vozila moraju 15. studenog biti od opremljena zimskom opremom uključujući zimske gume. Zakon o sigurnosti prometa na cestama detaljno određuje, i to prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, kako su za sva vozila obavezne zimske gume od datuma 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimskih guma se prema tom Zakonu te Odluci odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Uporaba zimskih guma sukladno Zakonu može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon razdoblja za obaveznu uporabu zimskih guma s datumima od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima koje uključuju snijeg ili poledicu. Rok za zimske gume stoga je određen posebnom Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

KOJE SU NAJBOLJE ZIMSKE GUME PREMA TESTOVIMA?

Zimske gume u Zakonom određenom razdoblju za zimske gume - od kad do kad

Sukladno članku 193. Zakona u sigurnosti prometa na cestama zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku, a rok za zimske gume po tom Zakonu i Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, uključujući zimske gume, određen je datumima od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Pitanje od kad do kad za zimske gume je tako jasno odgovoreno. Zimske gume prema tom Zakonu podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima, a dopušteni su i lanci za snijeg na ljetnim gumama s najmanjom dubinom profila od 4 mm. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme odnosno zimskih guma u okviru datuma određenih istim Zakonom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna. Isto tako važno je istaći da je nakon isteka zimskog razdoblja potrebno zamjeniti zimske gume onima ljetnog profila, jer vožnja na zimskim gumama kod visokih temperatura može biti jednako opasna zbog slabijeg prijajanja na cestu zimskih guma. Rok za zamjenu zimskih guma je po Zakonu i Odluci do sredine travnja iduće godine.

JOŠ IMATE VRIJEME ZA NABAVKU KVALITETNIH ZIMSKIH GUMA

I u Republici Sloveniji uporaba zimskih guma zakonom je određena. U Sloveniji je za sva motorna vozila obavezan početak uporabe zimskih guma datumom 15. studenog tekuće godine pa sve do 15. ožujka iduće godine. Kazna za vožnju bez zimske opreme iznosi 500 eura, pa stoga u svakom slučaju savjetujemo, da što prije posjetite Vulkanizerstvo Furlan u Dobovi već danas i nabavite nove zimske gume u skladu sa Zakonom i Odlukama u obje države.

zimske gume datum za zamjenu

Tako da kad kupujete gume, odaberite samo najbolje. Kod Vulkanizerstva Furlan može dobiti odlične zimske gume Michelin, a naravno gume slovenskog proizvođača kvalitetnih zimskih guma Sava. A u izboru je puno veća ponuda. Odaberite gume Pirelli ili drugih poznatih proizvođaća.