Električno vitlo s modernom tehnologijom pojednostavljuje rad

Električno vitlo je neizostavan i ključan dio dizalica jer omogućava lakše i brže podizanje i spuštanje teških tereta pa i njihovo horizontalno pomicanje. Ovaj napredni električni uređaj svojom funkcijom poboljšava sigurnost i učinkovitost u mnogim različitim industrijskim granama kao na primjer u brodogradnji, građevinarstvu, industriji strojeva, rudarstvu, automobilski industriji i slično. Pored električnog upotrebljava se i ručno vitlo za dizalice kod kojeg se vrši spuštanje i podizanje tereta pomoću mehaničke sile.

Svako ima svoje prednosti i svoja ograničenja, pa se odluka o korištenju jednog ili drugog temelji na tome, o kakvoj vrsti zadataka se radi i koji su zahtjevi pojedinog projekta. Za optimalne radne rezultate i maksimalno sigurnost kod podizanja tereta moderna električna i ručna vitla diče se vrhunskim tehničkim poboljšanjima i podižu postojeća dostignuća na tom području na novu razinu. Baš takve nudi tvrtka Indenna koja je jedan od najpouzdanijih izrađivaća dizalica u Sloveniji i šire.

električno vitlo

Električno vitlo je prikladno za teške terete, ručno vitlo za lakše terete

Zbog osnovne razlike u tome, da se jedno kreće pomoću električne energije a drugo pomoću mehaničke sile, se svako od njih upotrebljava u različitim radnim okruženjima. Ručno vitlo odnosno mačak radi na principu poluge. Kod podizanja ili spuštanja tereta treba operater ručno okretati ručko i kod toga upotrebiti svoju fizičnu snagu.

Takav način rada je prikladan za podizanje lakših tereta i se upotrebljava u manjim radionicama, trgovinama i slično. Njegova dobra strana je manja težina i kompaktnost zbog čega se može koristiti za terenski rad. S druge strane električno vitlo pokreće električni motor i operater za njegovo upravljanje treba minimalan fizički napor, pogotovo ako može njim upravljati preko daljinskog upravljača.

Prikladna su u industriji za podizanje teških tereta jer su snažnija i stabilnija. Njihova slaba strana je da su skuplja i s njima se može raditi samo na mjestima gdje je dostupna električna struja. Oboja su u različitim kapacitetima i veličinama. Suvremena vitla su također opremljena sigurnosnim mehanizmima koji sprječavaju nesreće radnika zbog kvarova na dizalici ili preopterećenja kod podizanja ili spuštanja tereta.

električno lančano vitlo

Vitlo je ključno za ekonomičniji i sigurniji rad u industriji

Neobhodno je u uskoro svim industrijama i u mnogim radnim okruženjima gdje se zahtjeva rukovanje teškim teretima. Njegova primjena je vrlo raznolika, osim industrije je neizostavno između ostalog za montažu, konstrukciju i teretni promet. Tehnički ispopunjeno vitlo bitno povečava produktivnost jer se s njim radni zadatki ispune brže i učinkovitije, a s tim se uštedi vrijeme i novac. Uz to je rad s njim sigurniji što je od velike važnosti jer se mora ozljede operatera i nesreće tekom podizanja i spuštanja teškog tereta izbjegavati za svaku cijenu.

Osim toga omogućuje vrlo precizno pozicioniranje tereta što je u pojedinim radnim okruženjima suštinskog značaja. Tako je na primjer u građevinarstvu i nekim drugim radnim okruženjima potrebno teret staviti na tačno određeno mjesto. Ekonomičnost rada osobito potiće električno lančano vitlo jer bitno ubrzava radni proces i time uvelike smanjuje gubitak radnog vremena.


Lančano i uženo vitlo

Postoji lančano i uženo vitlo. Lančano za podizanje tereta upotrebljava čelični lanac. Najčešće je električno, a može biti i ručno. Njim se podižu teži tereti stoga se koristi u teškim industrijama, u rudarstvu, brodogradnji i u sličnim radnim okruženjima. Uženo za podizanje tereta koristi čelično uže i ima manji kapacitet podizanja tereta nego lančano. Idealno je za lakše terete i njim se može vrlo precizno podizati i spuštati material ili ostali tereti, što je vrlo važno u montaži i građevinarstvu. Tvrtka Indenna nudi vrhunska užena i lančana vitla.

Električna vitla s lancem pouzdanih prozvođaća SWF Krantechnik, GIS i Liftket mogu se koristiti kao samostalne fiksne ili prijenosne jedinice ili kao dio konzolnih ili mosnih dizalica. Ova vitla tvrtke SWF Krantechnik imaju brojne prednosti: kompaktna su, spadaju u radnu klasu 2m prema FEM po kojoj imaju dug vijek trajanja, njihanje tereta je kod njih minimalno zbog frekvencijski regulirane vožnje, osiguravaju točno pozicioniranje tereta uz frekvenciju podizanja i spuštanja do 2500 kg, na ručna kolica se može namjestiti motor i za veću sigurnost se može umjesto viseće tipkovnice instalirati radio kontrola.

Tvrtka GIS izrađuje lančana vitla s električnim pogonom koja se mogu upotrebljavati u opasnim radnim okruženjima jer imaju zaštitu prema ATEX za plin i prašinu i osim u industriji su vrlo prikladna za korištenje u scenskim i zabavnim tehnikama. Ručna vitla na mehanički pogon Crabster su namjenjena profesionalni upotrebi i imaju dug životni vijek. Užena vitla najviše kvalitete s vrhunskim karakteristikama izrađuje tvrtka SW Krantechnik i prikladna su za ugradnju na mosne, portalne i konzolne dizalice pa i kod rekonstrukcije starih dizalica.

Ova vitla dijele se na dvije različite grupe i možete ih birati ovisno od njihovih kapaciteta dizanja i ostalih karakteristika. Vitla grupe Nova imaju nosivost do 80 tona, dvostupanjski motor i mogućnost zašitite ATEX, a ona iz grupe Crabster imaju nosivost do 320 tona, vrlo su robusna, prikladna za teške radne uvjete i kao sva ostala su tehnološki vrhunsko ispopunjena.

lančano vitlo