Kran kit: komplet kojim pravite granik po svom ukusu

Kran kit je poseban komplet u kojem vas čeka oprema kojom možete sami sastaviti kran dizalicu kakvu želite. Ona naime može biti sasvim prilagođena vašim željama i potrebama. Ali da bi znali šta raditi sa takvom opremom, potrebno je najprije objasniti što je u stvari kran dizalica.

Na kratko bi mogli reći, da je to naprava pomoću koje možete dizati, vuči ili premještati sve vrste tereta. O kakvom teretu govorimo, zavisi od naprave. Postoji ih naime više vrsta. A u svakom slučaju ne zaboravite ni na servis kranskih dizalica, koji je potreban ako želite, da naprava radi ispravno i da je sigurna za vaše radnike.

kran kit

Kran dizalica: postoji ih mnogo vrsta

Kao što smo već istaknuli, ova naprava koristi se za dizanje, vučenje i premještanje tereta. Inače ju zovemo i granik, a naprava se koristi u različitim industrijama. Najviše puta koristimo je u građevinskoj industriji ali može se koristiti i za mnogo drugih industrija i poslova, naime korisna je svugdje, gdje se radi sa teretom.

Teret kojim možemo upravljati pomoću ove naprave, vrlo se razlikuje, pa se razlikuju i vrste granika. One ovise od vrste konstrukcije naprave, visine do koje možemo napravom dizati teret, od nosivosti, brzine dizanja i vožnje i još mnogo toga. Isto tako naprave dijelimo na one koje je moguće upravljati ručno i one kojim upravljamo električki, znači uz pomoć daljinskog upravljanja, tipkala i tako dalje.

Kad govorimo o nosivosti naprave, govorimo o maksimalnoj korisnoj masi na kuki naprave. To je od 3,2 pa sve do 50 tona. Pored ovih vrsta naprava poznajemo i one veće, koje mogu dignuti, povući ili premjestiti puno teži teret. Njihova nosivost je sve do 500 tona, a takve naprave po najviše se koriste u brodarskoj industriji ili recimo u željezničkoj industriji.

Naprave mogu teret dizati i različito visoko. Visina koju dosežu je od 8 do 16 metara. A kao što poznajemo naprave koje imaju veću nosivost, poznajemo i takve koje mogu teret dignuti puno više. Ova vrsta naprava koristi se u vrlo specifičnim industrijama.

Brzina dizanja, koju može imati naprava, je od 0,03 do 0,5 m/s. A kad govorimo o brzini vožnje vitla, ona se giba od 0,25 do 1 m/s. Brzina naprave kao takve giba se od 0,4 do 1,6 m/s.

Isto tako možemo kranske dizalice međusobno razlikovati po tome, kojim sredstvom mogu da prihvaćaju teret.
Ako imate u mislima sve ove razlike između naprava, onda vam je sigurno jasno, da ih postoji mnogo vrsta. Po najviše zbog toga jer različite industrije i poslovi trebaju različite naprave. U poduzeću Indenna, gdje se sa dizalicama bave već godinama, nude vam svakakve vrste ovih naprava. Isto tako mogu naprave koje već imate modernizirati te prilagoditi. A uz to nude i odličan servis kranskih dizalica.

Ali ako želite sagraditi granik po svom ukusu, koji će biti odličan baš za ono što ga trebate, u ovom poduzeću nude vam i kran kit.


Kran kit za naprave napravljene točno za vas

Kao što smo na kratko objasnili na početku, kran kit je oprema, sa kojom možete sastaviti sasvim jedinstvenu napravu koju čete koristiti za podizanje, vučenje i premještanje tereta u vašoj industriji odnosno poduzeću. Ona će tako u potpunosti odgovarati vašim željama i potrebama.

U kompletu čete naći baš sve komponente što vam trebaju, da napravite svoju napravu. Jedino za šta morate se pobrinuti sami je glavni nosač – most. Svaka komponenta inače je prilagođena, kako bi mogli napraviti napravu kakvu trebate. To znači, da su sve komponente iz kompleta napravljene po mjeri. A osim toga u poduzeću su se pobrinuli i za testiranje elektro ormara te frekvencijskih regulatora.

Sa komponentama, koje ćete naći u kran kitu, moći ćete napraviti napravu koja ima nosivost sve do 80 tona, a njen raspon dizanja može biti sve do 30 metara. Inače se u kompletu nalaze:

  • dva čeona mosta granika, koje je moguće dobiti u različitim izvedbama,
  • dvije vrste pogona pomoću kojih možete voziti most naprave,
  • tipsko lančano vitlo, koje ima nosivost od 0,125 tone do 5 tona; i lančano vitlo možete dobiti u različitim verzijama,
  • frekventna regulacija koja se može koristiti za pogon vožnje vitla i mosta; isto tako je možete koristiti za pogon dizanja i spuštanje tereta,
  • energetski lanac, sa kojim možete napajati vitlu granika,
  • granični prekidač sa kojim možete zaustaviti vožnju naprave i vitla,
  • granični prekidač sa kojim se diže teret i
  • različite komande koje se koriste za upravljanje naprave; to su viseća tipkovnica, tastatura ili radijske komande.


Osim toga u poduzeću vam nude i pomoć kod izvedbe naprave, a mogu vam pomoći i oko pripreme projektne dokumentacije za napravu, te sa montažom i testiranjem granika.


Servis kranskih dizalica sigurno će vam dobro doći

Kao što smo već istaknuli, poduzeće nudi i kvalitetan servis kranskih dizalica. Servisna mjesta imaju u različitim krajevima preko cijelog Balkana, kao što su Zagreb, Gračanica, Beograd i Skopje.

Za servisiranje može da se pobrine njihovo vlastito osoblje, a pored toga oni mogu angažirati i široku mrežu servisera preko Balkana. Rad će tako biti napravljen brzo i dobro. Isto tako imaju i odlično raspredanu mrežu pomoću koje mogu dobaviti rezervne dijelove.

servis kranskih dizalica