Industrijske dizalice – divovi koji s lakoćom podižu sve što treba

Kao strojevi za pomicanje raznih materijala, industrijske dizalice koriste sustav poluga i kolotura u svrhu podizanja, spuštanja i prenošenja svega što se ne može pomaknuti ljudskom snagom, ili onoga što se prema očitanju industrijske dizalične vage pokaže kao preteško za manje strojeve. U usporedbi s potonjima, za nabavku i održavanje industrijskih dizalica potrebno je izdvojiti izdašnija novčana sredstva, no takvo se ulaganje ipak višestruko isplati zahvaljujući sili i snazi dobre industrijske dizalice.

S obzirom na tehničke karakteristike, Industrijske dizalice najviše se koriste u građevinskoj, strojarskoj, proizvodnoj i transportnoj industriji, a po osnovnom dizajnu mogu biti mobilne ili fiksne. Kada je riječ o izvoru energije za njihov rad, mogu se pokretati pomoću benzinskog ili nekog drugog motora na ugljikovodično gorivo, hidraulike, struje ili električnih baterija. Različiti tipovi industrijske dizalice dizajnirani su za korištenje u specifičnim uvjetima, s varijacijama u kapacitetu nosivosti, veličini, rasponu i visini dizanja.

Industrijske dizalične vage: mjerenje opterećenja industrijske dizalice

Za ispravan rad i adekvatno održavanje industrijskih dizalica, važno je na umu imati maksimalnu težinu tereta koja se njima može podizati. Dok se podatak o kapacitetu nosivosti može lako pronaći u specifikacijama industrijske dizalice, u određivanju težine tereta pomažu nam industrijske dizalične vage.

Učinkovitost koja je svojstvena za industrijske dizalične vage temeljni je razlog njihove široke primjene. Ispravnom instalacijom industrijske dizalične vage, moguće je istovremeno postići dvije stvari – premjestiti teret na željeno mjesto i prikupiti točne podatke o težini sveukupnog inventara. Pritom idealne industrijske dizalične vage ne odlikuje samo preciznost u očitavanju, već i njihova sposobnost da budu lako čitljive i da pouzdano rade u svim vrstama okruženja. Rad s teškim teretima uključuje mogućnost sudara s drugom opremom, zbog čega industrijske dizalične vage, baš kao i same industrijske Indenna dizalice, su sigurne za korištenje u zraku, visoko iznad glava radnika.

Održavanje industrijskih dizalica i svih njihovih komponenti

Pravovremeno i odgovarajuće održavanje industrijskih dizalica ponekad doslovno može biti pitanje života i smrti, bilo da ih se koristi na gradilištu, u proizvodnom pogonu ili za potrebe transporta.

Zanemarivanje oštećenja industrijske dizalice kojoj je potreban popravak, kao i loše ili nikakvo održavanje industrijskih dizalica, recept je za nastanak velikih i skupih kvarova i ozbiljnih nesreća na radom mjestu. Dok pametnom uporabom industrijske dizalične vage možemo spriječiti trošenje strojeva uslijed 

industrijske dizalice

preopterećenja, redovito i sustavno održavanje industrijskih dizalica ključ je njihovog sigurnog i dugotrajnog rada. 

Uz profesionalno održavanje industrijskih dizalica u suradnji sa za to ovlaštenim pružateljima usluga, velika odgovornost o brizi za ispravnost leži i na korisnicima samih strojeva. Po pitanju industrijskih dizalica, održavanje podrazumijeva redovitu provjeru lanaca, spojeva, kuke, industrijske dizalične vage, kotača te pogonskog sustava i cjelokupne nosive konstrukcije. Primjerice, nakon duljeg razdoblja korištenja, industrijske dizalice mogu se nagnuti na jednu stranu, čime se ugrožava čitava statika i dolazi do naprezanja različitih komponenti. U tom smislu, operater industrijske dizalice uvijek bi trebao biti svjestan stanja kompletne opreme i odmah zatražiti servis ako primijeti nestabilnost konstrukcije.

Različite industrijske dizalice za primjenu u svim mogućim situacijama

Kada je riječ o stabilnosti, fiksne su dizalice puno stabilnije od mobilnih. Danas je u uporabi diljem svijeta moguće pronaći najrazličitije industrijske dizalice, primjerene za obavljanje raznih poslova i korištenje u svim mogućim okruženjima. Među najpoznatijima i onima u najširoj upotrebi, zasigurno se mogu izdvojiti mosne, vozne, toranjske, portalne, okretne, jarbolne i pretovarne, kao i industrijske dizalice gusjeničari za korištenje na teško pristupačnim terenima.

Ipak, ovakva podjela ni približno ne predstavlja čitavu sliku, budući da su se industrijskom primjenom ovih strojeva tijekom vremena razvile specifične dizalice za svaku pojedinu nišu. Tako postoje posebne industrijske dizalice za kalupljenje i za metalurške pogone, kovačke, šaržirne i ljevačke dizalice, kao i dizalice koje se montiraju na helikoptere ili plovne objekte. S obzirom na čitavu paletu industrijskih dizalica, održavanje takvih složenih i raznolikih strojeva zahtjeva ogromnu količinu profesionalnog znanja i iskustva.

Industrijske dizalične vage nisu samo za održavanje industrijskih dizalica


industrijske dizalice

Stabilnost strukture presudna je za siguran i učinkovit rad industrijske dizalice, pri čemu se opasnost od njezinog prevrtanja ili urušavanja otklanja pomoću raznih sigurnosnih mjera, sustava protuutega i poštivanjem jasno određenog kapaciteta nosivosti. Njegovo se premašivanje može spriječiti jasnim poznavanjem karakteristika samog tereta, kao i korištenjem industrijske dizalične vage u određivanju njegove težine.

Pritom, ovi mjerni instrumenti nisu presudni samo kada su u pitanju sigurnost i održavanje industrijskih dizalica. Industrijske dizalične vage igraju aktivnu ulogu u proizvodnim i logističkim procesima, omogućavajući rukovanje točno određenom količinom materijala koji je potreban u danom trenutku. Stoga ih je moguće pronaći u brojnim industrijskim postrojenjima koji se, primjerice, bave proizvodnjom metala, kemikalija, energije, guma ili boja. Kada je riječ o logističkim djelatnostima, industrijske dizalične vage ključne su za sve oblike poslova koji podrazumijevaju pretovar roba te precizno premještanje i preusmjeravanje tereta, a koji se obavljaju u raznim skladištima, silosima, gradilištima, te pomorskim lukama i željezničkom prometu.