Prodaja rabljenih laptopa krije brojne rizike koje je dobro imati na umu

Prekrižite li kupnju novog računala i proširite vidike na svijet prodaje rabljenih laptopa, mogli biste otkriti mjesta na kojima vječno traju popusti i akcije. Prodaja laptopa iz druge (ili treće) ruke doima se kao povoljan način za nabavku novog kompjutera. Polovni laptopi prodaju se posvuda, na društvenim mrežama, raznim forumima i oglasnicima. Ipak, odlučite li se javiti na oglase u kojima se nudi prodaja rabljenih laptopa, u taj biste pothvat trebali ući s oprezom.

Iako primamljuje cijenom, prodaja polovnih laptopa skriva brojne rizike, pogotovo ako kupujete putem interneta. Prije nego na nekoj od stranica na kojoj se prodaju rabljeni laptopi brzopleto kliknete gumb „Kupi“, uzmite u obzir ovih par stvari koje bi vam mogle biti izvor frustracija.

Nekoliko skrivenih zamki koje vrebaju pri prodaji polovnih laptopa

Mnogi polovni laptopi prodaju se s najnovijom verzijom Windows operativnog sustava, iako se radi o starom uređaju. Bez obzira na to što uspješno radi na širokom spektru računala, Windows 10 nikako nije predviđen za stari hardware i vjerojatno će djelovati sporo na većini starijih rabljenih laptopa u prodaji. Stoga, razmatrate li oglas u kojem se prodaje stari rabljeni laptop, imajte na umu da takav uređaj možda neće biti najugodniji za upotrebu.

Nadalje, prodaja polovnih laptopa najčešće dolazi uz poseban dodatak: probleme s baterijom. To vam ne treba predstavljati brigu ako računalo uglavnom koristite kod kuće. U suprotnom, imajte na umu da ćete vjerojatno morati zamijeniti bateriju ako se u međuvremenu ne odlučite potražiti novi uređaj u sklopu neke akcijske prodaje laptopa.

Treća važna stvar na koju treba paziti je sustav napajanja, odnosno punjač i priključak u koji se isti uključuje. Ukoliko osoba koja prodaje rabljeni laptop u ponudi ne spominje ništa vezano uz napajanje, zatražite nekoliko fotografija kako biste bili sigurni da nema vidljivih oštećenja. Naravno, uvijek postoje rezervni dijelovi s kojima možete sanirati štetu, no za razliku od polovnih laptopa, ne prodaju se povoljno.

prodaja rabljenih laptopa

Kako prepoznati dobru i lošu ponudu kod prodaje laptopa: akcija i reakcija

Kupovina na mjestima koja prodaju rabljene laptope može nalikovati scenama iz akcijskog filma – prodaja laptopa odvija se po planu sve dok ne shvatite da se nalazite u minskom polju (ne baš doslovno, ali opet – u svijetu prodaje polovnih laptopa uvijek nešto može eksplodirati). Stoga, prilikom pretraživanja ponude, na stranicama na kojima se prodaju rabljeni laptopi donesite najbolju moguću odluku i pokušajte pripaziti na sljedeće.

Obavezno doznajte starost polovnog laptopa koji se prodaje. Niska cijena, lijepa fotografija i nerazumljive brojke koje zvuče ozbiljno vrlo vas lako mogu navesti na krivi put. U potrazi za rabljenim laptopom, najprije provjerite prodaju li se primjerci koje još uvijek ne biste mogli susresti u muzejima i općenito tražite uređaje koji nisu stariji od tri godine. Polovni laptopi u prodaji koji nadilaze tu dob, u pravilu će biti toliko spori i zastarjeli da vam se kupnja uopće neće isplatiti, bez obzira čini li vam se da se radi o prodaji laptopa po akcijskoj cijeni.

Specifikacije računala su još jedna stvar o kojoj želite saznati više pri kupnji polovnih laptopa. Prodajom računala korištenih u poslovne svrhe mnoge se tvrtke rješavaju viška opreme, koja je i dalje vrhunske kvalitete i izuzetnih performansi. Na internetu potražite model rabljenog laptopa u prodaji, i time doznajte koliko je star i kako je kotirao na tržištu u vremenu kada je bio nov. Osim dobi samog modela, provjerite i starost komponenti koje se u njemu nalaze, primjerice procesora, baterije i diska za pohranu. Također, saznajte sve o vrsti zaslona s kojim se rabljeni laptop prodaje – ukoliko je riječ o ekranu Full HD rezolucije, možete biti sigurni da se radi o dobroj prilici, barem kada je riječ o kvaliteti slike.

Ne dopustite da vas zavaraju „popusti“ i „akcije“ kod prodaje laptopa s prethodnim vlasnicima. Usprkos dugogodišnjem korištenju i možebitnim oštećenjima i nedostacima, mnogi prodaju rabljene laptope po cijeni neznatno nižoj od one po kojoj su ih prije tko-zna-koliko vremena kupili kao nove. Nakon što im to ne pođe za rukom, ponekad spuste cijenu i laptop prodaju po „akcijskoj cijeni“. Iako je ponekad teško pronaći izvornu cijenu, kada je riječ o prodaji jeftinijih polovnih laptopa, u većini slučajeva će vam se više isplatiti kupiti novi model iz istog cjenovnog razreda, nego pristati na sumnjivi popust. 

prodaja laptopa akcija

Naravno, to nije uvijek slučaj i sve ovisi o tome od koga kupujete.

Vjerujte samo provjerenim izvorima koji  prodaju rabljene laptope

Među onima koji prodaju rabljene laptope, pametno bi bilo odabrati samo provjerene izvore i dobro ocijenjene prodavače, ukoliko, naravno, mjesto gdje se prodaju polovni laptopi omogućuje sustav vrednovanja korisnika. Pritom ćete najsigurniji biti ako ne kupujete od pojedinačnih prodavača koji prodaju vlastiti polovni laptop, već od službenih dućana koji se bave prodajom rabljenih laptopa uz obavezno uključeno jamstvo.

Jedna od takvih trgovina je OutletClick.com, čijoj ponudi rabljenih i „refurbished“ računala, te popustima i akcijama pri prodaji laptopa, možete pristupiti s potpunim povjerenjem.