Pošaljite upit

Priprema vode u bazenu: kemijska priprema i filteri za bolju vodu, kako za unutarnji tako i za vanjski bazen - za bezbrižno kupanjepriprema vode u bazenu

Bazenska voda je vrlo osjetljiv medij, jer se zbog kupača, vremena i temperature stalno mijenja. Na kvalitetu bazenske vode utječu i supstance kao što su znoj i urin, kreme za sunčanje i kozmetična sredstva te snovi koje ulaze u bazen kišom, vjetrom ... Filtri zadrže većinu trdnih snovi i prljavštine koja je u vodi. No potrebno je i pobrinuti se o kemijskoj pripremi vode u bazenu, pomoću posebnih sredstava, namijenjenih njegi bazenske vode. Za bezbrižno kupanje i vaše zdravlje apsolutno je važno, da su parametri u vodi uvijek pravi, stoga je potrebno redovito provjeravanje.

Priprema vode u bazeni - unutarnjem ili vanjskem ovisi o tri osnovna faktora:

  • pravilnoj pH-vrijednosti vode koja neka bude između 7,0 i 7,6 ppm (dijelova na milijun)
  • dovoljnoj količini dezinfekcijskog sredstva u vodi; količina slobodnog klora neka uvijek bude između 0,6 i 1,0 ppm,
  • preventivnome dodajanju algicida za uništavanje algi.

Komplet za automatsku kemijsku obradu i dezinfekciju vode u unutarnjem ili vanjskem bazenu

U poduzeću Ema d.o.o. smo na osnovi redovitog sudjelovanja i posavjetovanja s stručnjacima sa područja kemije za vas brižno odabrali način dezinfekcije. U našoj ponudi ćete naći komplet koji nudi automatsku kemijsku obradu i dezinfekciju bazenske vode za pH i tekući klor. Komplet obuhvaća mikroprocesni kontrolor sa dvije dozirne crpke, mjernu stanicu sa sondama, cijevne priključke i električni kontroler. Ova automatizacija se pokazala kao najpouzdanija, precizna, uporabna i pristupačna. Postoje i druge alternative bazenske dezinfekcije.

Druge alternative bazenske dezinfekcije

Jedan od alternativnih načina bazenske dezinfekcije vrši se pomoću elektrolize. Riječ je o uređaju koji izdvaja klor iz soli koja je u bazenskoj vodi. Alternativa dezinfekcije je klorinator - spremnik za pohranu klorovih tableta koje se zatim lagano tope. Količina klora u vodi se putem ventila određuje ručno. Bazen možemo dezinficirati i pomoću regulatora za mjerenje - uređajem koji pomoću sonda izmjeri točnu vrijednost pH i klora u vodi. Za dezinfekciju pod UV-svijetlom i bakrove elektrolize bakrova sonda emitira ione koji onda uništavaju stanične zidove bakterija, algi i ostalih organizama, zatim ih UV-svijetlo ukloni iz vode. Pošto ne sadrži klor, takva je dezinfekcija prikladna za osobe s osjetljivom kožom.

Filteri u bazenu zadrže veći dio prljavštine koja je u vodi, vrlo je važno i redovito čišćenje bazena

ako filtri za bazene zadrže puno prljavštine iz bazena, bazen je potrebno redovito čistiti. Kako bi njegova učinkovitost bila optimalna, filtar za vodu je potrebno čistiti svakog tjedna te voditi računa o pravilnome nivou vode u bazenu. U suprotnome slučaju cijeli sustav filtriranja neće djelovati ispravno. S dna bazena, skimera i preljevnih kanala potrebno je ukloniti svu prljavštinu. To je pogotovo bitno za vanjske bazene gdje se skuplja puno starog lišća, insekata, zemlje itd. Posao si možete olakšati kupovinom različitih automatskih usisivača za čišćenje dna bazena.