Otirač za cipele je predmet svakodnevne uporabe koji se mora održavati i mijenjati

Malo tko je razmišljao o povijesti i priči koji koja nam govori o tome kako je nastao otirač za cipele. Otirači za obuću možemo odmah zamisliti kada pomislimo o ulaznim vratima nekog prostora. Otirači za cipele su namjenski predmeti prisutni u skoro svakom kućanstvu i radnom prostoru, ali se o njima ne promišlja dalje od vremena kada je potrebno kupiti novi. Otirači za cipele nisu samo ukrasni predmeti već je njihova zaštitna funkcija ono što ih održava u upotrebi. Otirači za obuću drže nečistoći, prašinu i vodu podalje od prostora u kojem boravimo. Otirač za cipele sprječava i slučajno proklizavanje i pad na skliskim površinama. Industrijski otirač za cipele posebno je dizajniran kako bi spriječio nesreće na radu uzrokovane klizanjem. Neki otirači za cipele to čine povećanjem trenja, a neki svojim pojačanim upijajućim svojstvima. Otirač za cipele u današnje vrijeme nije samo funkcionalni predmet već može odražavati personalizirani stav svog vlasnika.  Otirači za obuću su postali toliko uobičajeni da ne razmišljamo o njihovom nastanku, razvoju ni značenju koje su imali kroz povijest. Kroz sljedeća poglavlja prikazat će se zanimljiva i neočekivana povijest koju skrivaju otirači za cipele.

Razlikuje li se otirač za cipele od ostalih sagova i tepiha u današnjoj primjerni?

Otirač za cipele

Kada se promatra današnji otirač za cipele koji dolazi u toliko različitih formata, uzoraka i materijala, teško je reći po čemu se zapravo razlikuje od saga ili tepiha. Prvenstveno je format otirača za cipele ono što ih čini prepoznatljivima. Otirači za obuću puno su manjih dimenzija od sagova. Za tepihe se smatra kako su nastali iz otirača za cipele. Prvo pokrivalo za pod unutar neke nastambe nađeno je još u paleolitiku. Taj otirač za cipele star 25 000 godina nije bio funkcionalan ni detaljno proizveden kao njegovi današnji potomci. Prvi otirači za cipele izrađivali su se od kore drveta i nisu bili udobni, a kasnije su se u proizvodnji koristile upletene niti trave. Takvi su otirači za obuću pronađeni u iskopinama u Mezopotamiji, stari 6 000 godina. Nastankom i razvojem umijeća pletenja u raznim kulturama, nastale su različite vrste sagova i podmetača. Tada se otirač za cipele odmaknuo od svoje primarne funkcije odstranjivanja nečistoća i vlage te postao dio kućanskog namještaja kao što je to tatami u Japanu. Rani podmetači od svog nastanka imaju jednaku funkciju u tradicionalnim japanskim kućanstvima te služe kao podloga za spavanje.

Suvremeni otirači za cipele počeli su se razvijati u ranom 19. stoljeću u Engleskoj

Najbliži predak kojeg današnji otirač za cipele ima, nastao je u Engleskoj usavršavanjem postupka kukičanja tepiha. Za izradu tadašnjih otirača za obuću koristila se otpadna vuna koja se na novi način upredala i plela u sag. Kukičanje sagova postalo je toliko popularno da današnji pleteni otirači za cipele, podmetači i tepisi izgledaju slično. Tijekom svog razvoja otirač za cipele dobio je i drugu vrstu zaštitne uloge.

Otirač za obuću

Naime, još se u doba antike u otirače za obuću znalo utkati posebna vrsta vune ili niti koja bi imala za cilj zaštiti domaćinstvo od 'zlih duhova' ili dolaska nepoželjnih gostiju. Otirači za cipele znali su se izrađivati u obliku određenih uzoraka koji su imali istu funkciju, da zaštite ukućane od negativne energije. Nastala je moda iscrtavanja simbola i cjelovitih crteža na otiračima za obuću koji bi čuvali od uroka ili 'zlog oka' koje je posebno bilo popularno u Turskoj. Još uvijek se može naći personalizirana poruka na današnjem otiraču za cipele koja možda nije kao nekada usmjerena na uklanjanje uroka već na izražavanje dobrodošlice gostima. Funkcija im je jednaka, odrediti granicu između javnog vanjskog i privatnog unutarnjeg dijela prostora.

Otirači za obuću nisu samo funkcionalni nego i ukrasni predmeti u raznim prostorima

Kako su se razvijali otirači za cipele tako je njihova isključivo praktična upotreba postala i dekorativna. Otirač za cipele nije više neugledni komad isprepletenih biljnih vlakana. Otirači za obuću sada su pažljivo izrađeni ukrasni dijelovi kućanskog namještaja. Otirači za cipele koriste se kako bi odaslali poruku posjetiteljima pa se mogu pronaći zanimljivi primjerci šaljivih pozdrava kao što je 'O ne, opet ti!'. Otirač za cipele također može biti rađen od luksuznih materijala i tehnikama ručnog rada, ali u pravilu ne spada u ekstravagantne predmete. Otirači za obuću koji su danas većinski na tržištu najčešće su rađeni od gumenih poplata i kombiniranih sintetičkih i biljnih vlakana. Otirač za cipele uvijek će trebati služiti svojoj izvornoj funkciji, a to je zadržavanje nečistoća ili vlage od ulaska u prostor. Ovisno o području u kojem živite, birat ćete i odgovarajući otirač za cipele. Otirači za obuću mogu biti posebno upijajući kada su na primjer rađeni od kokosovih ili palminih vlakana. Otirači za cipele kojima je najvažnije protu klizno svojstvo imate će poplatu od ojačane gume. Ukrasni otirači za cipele mogu biti rađeni i od životinjske kože ili pak neobičnih oblika ili uzoraka.