Pošaljite upit

Radna odjeća i obuća u zdravstvu zahtijeva maksimalnu zaštitu

Radna odjeća i obuća uvijek je podređena temeljnim ciljevima sigurnosti na radu. Sigurnost može podrazumijevati širok spektar pojmova, od otpornosti na vatru i strujni udar do zaštite protiv užarenih iskri ili metalne prašine – sve navedeno ovisi ponajprije od specifične branše, koja ima specifične potrebe. Ipak je jedno zajedničko gotovo svim djelatnostima, koje zahtijevaju posebno prilagođenu odjeću, a to je imperativ za održavanjem čistoće odnosno za poštivanjem higijenskih standarda, koji su neophodni za profesionalno obavljanje posla. Ovaj aspekt je najviše izražen kod radne odjeće za medicinsko osoblje, koja mora biti higijenski ispravna i sigurna podjednako za osoblje, kao i za pacijente. Osim sigurnosti, jedan od primarnih preduvjeta je i udobnost, kako bi se osoblje moglo nesmetano kretati i obavljati svoje zadatke.

Što podrazumijevamo pod radnom odjećom za medicinsko osoblje?

Kada govorimo o odjeći koja odgovara zdravstvenoj struci, prvenstveno je riječ o kutama, koje se sastoje od gornjeg i donjeg dijela odjeće. Kod višeg medicinskog osoblja također se nose i bluze, koje se kombiniraju s hlačama klasičnog kroja, a ponekad i suknjama do koljena. Za žensko osoblje su popularne i tunike, najčešće dugih rukava, iznimno i s kratkim rukavima za ljetno razdoblje. Radna odjeća i obuća u ovom sektoru ovisi i od konkretnog zanimanja i npr. radnog mjesta u bolnici, stoga se radna odjeća za liječnike i za njegovateljice poprilično razlikuje u krojevima, bojama pa čak i kombinaciji odjevnih predmeta.

radna odjeća za medicinske sestre

Koje su glavne karakteristike tipične radne odjeće za liječnike

Liječnička odjeća se ponešto razlikuje od preostale radne odjeće za medicinsko osoblje i najčešće je odmah prepoznatljiva. Spomenimo najprije operacijsko odijelo, koje se sastoji od bluze, koja je najčešće kratkih rukava te ima V izrez ili rusku kragnu te klasičnih hlača. Kod ovih odijela najčešće prevladava zelena boja, a krojevi moraju omogućiti jednostavno kretanje te mogućnost nošenja osnovnog pribora. Hlače se najčešće mogu regulirati pojasom na struku, a dizajn je u pravilu univerzalan i za žene i za muškarce. Kod liječnika opće prakse najčešći izbor je tzv. otvoreni ogrtač, koji se pojavljuje u muškoj i ženskoj varijanti, a pridružuju mu se hlače ili suknje.

Kako izgleda radna odjeća za medicinske sestre i više osoblje

Kod odjeće za više medicinske sestre prevladavaju bluze s ruskom kragnom, kojoj se pridružuju hlače ili suknje. Osim standardne bijele boje, dosta često se pojavljuju i bluze u noćno-plavoj, koje ponekad imaju bijeli obrub na reverima i džepovima. Napomenimo i da je jedan od važnih pokazatelja kvalitete upotreba 100% prirodnog materijala, što se prvenstveno odnosi na pamuk. Pomoćne sestre ili primalje u pravilu nose istu radnu odjeću i obuću kao i više medicinske sestre, premda u drugim bojama – ovdje prevladavaju svijetlo plava te povremeno ružičasta boja, koja stvara prepoznatljiv izgled osoblja.

radna odjeća za liječnike

Po čemu se razlikuje radna odjeća za njegovateljice i pomoćno osoblje

Pomoćni radnici u zdravstvu također moraju imati kvalitetnu radnu odjeću za medicinsko osoblje, koja će im olakšati svakodnevne zadatke i pružiti adekvatnu zaštitu, s obzirom da je njihov kontakt s pacijentima u pravilu najbliskiji. Od gornjih dijelova odjeće također prevladavaju kute i bluze, sličnih krojeva kao i kod medicinskih sestara. Na bluzama je u pravilu više prišivaka i džepova, koji moraju omogućiti praktičnost u radu. Osim s tipičnim bijelim kutama susrest ćemo se i sa sivim bluzama s bijelim obrubom, pri čemu su hlače najčešći donji dio u kombinaciji s obje varijante. Lindström raspolaže svim mogućim varijantama odjeće za medicinsko osoblje, pri čemu jamčimo najveću moguću kvalitetu za svaku pojedinu izvedbu.