Esencijalne aminokiseline i aromatske aminokiseline: tirozin, triptofan, arginin

Esencijalne aminokiseline organizam sam ne može sintetizirani. Za čovjeka je čak devet aminokiselina esencijalnih, a to su: fenilalanin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin. Fenilalanin i triptofan aromatske su aminokiseline. Među aminokiselinama postoje i uvjetno esencijalne aminokiseline što znači da je ograničena sposobnosti sinteze samo zbog posebnih patofizičkih situacija kod na primjer ozbiljnih kataboličkih poremećaja. Te uvjetno esencijalne aminokiseline su arganin, cisterin, glicin, glutamin, prolin i tirozin. Kako su esencijalne aminokiseline nužno potrebne našem tijelu, a naše ih tijelo samo ne može sintetizirati, potrebno ih je dodavati putem dodatka prehrani. U ponudi THE Nutrition možete naći široku paletu proizvoda koji sadrže aminokiseline, i esencijalne aminokiseline i aromatske aminokiseline, u različitim omjerima.


aromatska aminokiselina triptofanAromatske aminokiseline nužno su potrebne za zdravo tijelo svakog čovjeka

Aminokiseline su osnovni gradivni element iz kojeg su sastavljene bjelančevine. Svaka aminokiselina za sebe ima posebnu funkciju u čovjekovu tijelu, na primjer BCAA aminokiseline najbitnije su za sprečavanje razgradnje i brzu rast mišića odnosno mišićne mase. Ponuda THE Nutrition obuhvaća različite proizvode koji sadrže različite esencijalne i aromatske aminokiseline u različitim omjerima (arginin, glutamin, beta-alanin, kreatin, karnitin, taurin, ornitin, tirozin te različite mješavine nekoliko aminokiselina zajedno). Ako želite imati zdravo tijelo iznimno su važne i aromatske aminokiseline tirozin i fenilalanin. Aromatska aminokiselina fenilalanin u prirodnom se obliku nalazi u mlijeku sisara, a koristi se pri proizvodnji prehrambenih proizvoda. Aromatske aminokiseline možete kupiti i kao dodatak prehrani. Osim dodatka prehrani, dobar izvor aromatskih aminokiselina su i jaja, govedina, mlijeko i soja. Aromatska aminokiselina tirozin može se sintetizirati i u organizmu, a nalazi se u visoko proteinskim prehrambenim proizvodima, kao što su piletina, riba, mlijeko, jogurt, kravlji sir i ostali sirevi, kikiriki, bademi, proizvodi od soje, grah, avokado i banane.


Esencijalna aminokiselina tirozinTriptofan i arganin te ostale esencijalne aminokiseline

Triptofan je esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani. Jedna je od 20 uobičajenih aminokiselina u genetičkom kodu. Za mnoge organizme i ljude triptofan je esencijalna aminokiselina. Što znači da se ne može sintetizirati u organizmu već ju je potrebno unijeti hranom. Glavna uloga aminokiselina uključujući triptofan je izgradnja proteina(bjelančevina). Esencijalna aminokiselina triptofan poznata je i kao aminokiselina za opuštanje. Isto tako triptofan je od ključnog značenja za zdravlje nervnog sistema. Odgovoran je također i za produkciju hormona sreće odnosno serotonina, ublažava stres i depresiju. Aminokiselina arginin također je jako bitna za čovjekov organizam. Arginin je aminokiselina koja izuzetno uspješno funkcionira u otklanjanu nekoliko različitih kroničnih zdravstvenih tegoba koje su uglavnom povezane sa ometanim protokom krvi u krvožilnom sustavu i oslabjelom perifernom cirkulacijom. Djelovanje arginina prvenstveno se sastoji u pospješivanju retencije dušikovog oksida u tijelu, što osim na kardiovaskularno zdravlje utječe na očuvanje moždanih funkcija, a učinkovito je i pri smanjenju simptoma povezanih s dijabetesom.


Esencijalne aminokiseline i proteini

Esencijalne aminokiseline i proteini jako su povezani. Kako bi se u tijelu izvršila pravilna sinteza proteina odnosno bjelančevina, sve potrebne aminokiseline moraju biti prisutne, pa tako i esencijalne aminokiseline i aromatske aminokiseline. Za svakog čovjeka je jako bitno da jede hranu bogatu bjelančevinama, a te namirnice mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. Među takve namirnice spadaju meso, piletina, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, žitarice, sjemenke i slično. Moramo napomenuti da nijedna biljna namirnica ne sadržava sve esencijalne aminokiseline, međutim kombiniranjem namirnica mogu se potiči željeni rezultati. U našoj ponudi možete nabaviti kvalitetne proizvode koji sadrže esencijalne i aromatske aminokiseline triptofan, arginin i tirozin te ostale aminokiseline.


BCAA aminokiseline - odličan dodatak prehrani

Različita istraživanja pokazuju da su BCAA suplementi odnosno esencijalne aminokiseline i aromatske aminokiseline prije ili odmah nakon treninga odlične za poticanje sinteze proteina. Isto tako smanjuju razgradnju mišićnog tkiva. To se najvjerojatnije događa jer BCAA suplementi predstavljaju izvor važnih aminokiselina koje se pohranjuju u mišićima. Odgovarajuće količine aminokiselina u mišićima nakon treninga od presudne su važnosti za sintezu mišićnog proteina i rast.

NAJEFIKASNIJE SU BCAA AMINOKISELINE SA GLUTAMINOM