Proteini – najvažniji dodatak prehrani za sportske rezultate

Proteini su polazište svake sportske prehrane. Bilo da je riječ o bodybuildingu, fitnesu, atletici ili ekipnim sportovima, za vrhunski rezultat u svim ovim sportskim disciplinama prijeko je potreban dostatan unos bjelančevina. Njihov utjecaj na organizam je višestruko povoljan – osim što su neizostavne za stvaranje novih mišića i zaštitu onih već postojećih, igraju ključnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže te funkcioniranju vitalnih organa. Zbog činjenice da pospješuju rad metabolizma i pretvaraju masne stanice u energiju, koju možemo iskoristiti na treningu, moguća je upotreba proteina za mršavljenje, ukoliko je popraćena adekvatnom sportskom aktivnošću. Također ne smijemo zaboraviti ni na regenerativnu funkciju proteina, budući da ona olakšava fizički stres odnosno naporan sportski trening, a ujedno djeluje i na zacjeljivanje mikro-ozljeda koje nastaju uslijed intenzivnih vježbi snage.

Kako u očekivanim rezultatima može pomoći spoj bcaa i proteina?

Poznato je da su bjelančevine djelotvorne u organizmu tek ako su dovoljno zasićene aminokiselinama. Kao mikronutritijenti koji tvore molekule bjelančevina, upravo su esencijalne i neesencijalne aminokiseline zaslužne za rast, kao i za oporavak mišićnog tkiva zbog svog anaboličkog i antikataboličkog djelovanja.  U ovoj zadaći posebno su djelotvorne bcaa aminokiseline, koje su iznimno popularan suplement u svijetu profesionalnog bodybuildinga. Osim spomenutih učinaka koje imaju i proteini, bcaa su poznate po svojoj učinkovitosti kod akutnog i kroničnog umora te daju više svježine i energije, s kojima ćete lakše svladati svoje sportske ciljeve i neometano trenirati za postizanje maksimalnih rezultata.

bcaa the nutrition

Kako upotrebljavati proteine za mršavljenje i koje odabrati?

Najčešća laička asocijacija na spominjanje proteina su voluminozni i napumpani mišići iz teretane. Premda su svakako neophodni pri izgradnji mišićne mase, za voluminozni izgled mišića potrebni su i mnogi drugi suplementi poput kreatina ili ugljikohidrata za masu. Dapače, uzimanje proteina može polučiti suprotan efekt – s obzirom da uspješno djeluju na smanjenje indexa masti u organizmu, ovisno o odabiru vježbi i osnovne prehrane imat ćete vitku liniju uz bolju definiciju mišića. U konačnici više mišićnog tkiva, koje se dobiva iz masnih naslaga, znači i mršaviji izgled, bez obzira na ukupnu tjelesnu težinu. Ne zaboravimo i ubrzanje metabolizma i izlučivanje hormona rasta, što uspješno pospješuju upravo proteini. Za mršavljenje bi u najužem odabiru trebao biti whey protein, koji je prirodan, visoko koncentriran i visoko zasićen aminokiselinama.

Koji su najbolji proteini kada želimo brz i vidljiv mišićni rast?

Svaki protein od kvalitetnog prirodnog izvora uspješno će obaviti zadatak pri mišićnom rastu. Ipak, neki se posebno ističu svojim učinkom, poput gore spomenutog whey-ja. Whey je izolat proteina sirutke, koji se dobiva u procesu njene mikrofiltracije. Ovim postupkom se omogućuje iznimno visoka koncentracija proteina uz minimum otpadnih tvari. Sirutka je i inače odličan izvor proteina iz hrane, no ovako obrađena zadržava svoja pozitivna svojstva za mišiće, a ujedno se izbjegava utjecaj ostalih hranjivih sastojaka sirutke, koji se može odraziti u nakupljanju neželjenih masti. Izolatu je također svojstvena i daleko brža apsorpcija nego kod ostalih proteinskih izvora. Zbog svih njegovih pozitivnih atributa, postoji velik broj situacija u kojima je dobro koristiti whey proteine: za mršavljenje, izgradnju mišića, brži rast mišićne mase te zaštitu mišićnog tkiva od razgradnje

Proteini the amino wheyProteini ketonic whey

Posjetite naša prodajna mjesta za najbolje proteine na akcijama

The Nutrition-ova ponuda se temelji na vrhunskim proizvodima po pristupačnim cijenama. I sami smo zaljubljenici u sportsku prehranu, zbog čega bismo ju željeli učiniti pristupačnom svima, koji za nju pokazuju interes. Velik dio našeg prodajnog asortimana čine upravo proteini – imamo ih po cijenama već od 169 kuna putem našeg webshopa. Svi su od pažljivo selektiranih prirodnih izvora, a ujedno su i gluten-free sastava te bez dodanih aditiva. Potražite i naše druge suplemente poput aminokiselina, koje su vam dostupne u prahu, tabletama i kapsulama, također po trajno niskim cijenama. Kako biste prošli još povoljnije, potražite naše proizvode u Protein shopu Zagreb i nabavite vrhunske proteine na akcijama!