Proteini u hrani su polazišna točka dobre sportske prehrane

Proteini u hrani su temelj zdravog i održivog razvoja mišića, bez kojeg ni suplementacija nutritijenata neće imati isti učinak. Kako bismo osigurali dostatan unos proteina, najprije moramo krenuti od pravilne prehrane, koja uključuje visoko hranjive namirnice. Hranu koja sadrži visoki udio proteina nije teško definirati – u ovu svrhu se lako možemo poslužiti tablicom proteina u hrani. Tipični izvori proteina su namirnice životinjskog porijekla, poput mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ne smijemo zanemariti ni biljne namirnice poput mahunarki i žitarica, kao što su leća, proso i kvinoja, koje imaju veću biološku vrijednost od mesa. Najbolji izvori proteini u hrani po iskoristivosti su ipak bjelanjak i sirutka, koji su stoga najčešći prirodni izvori proteina u suplementima. 

Od čega se obavezno mora sastojati izbalansirana proteinska prehrana

Najčešća asocijacija na proteinsku prehranu je intenzivna konzumacija namirnica s visokim udjelom proteina. Premda je unos proteina ključan u definiranju prehrane, koja odgovara potrebama sportskih treninga, on svakako nije presuđujući u njezinoj kvaliteti. Moramo napomenuti kako ni jedna prehrana, pa tako ni ona proteinska, ne može biti uravnotežena ukoliko ne sadrži dovoljne količine vode, vitamina i minerala. Također, pretjerani unos proteina nije poželjan te može biti i kontraproduktivan. Predviđeni optimalni unos se kreće između 1,5 do najviše 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ovi iznosi uključuju ukupnost zdrave prehrane, koja obiluje prirodnim izvorima proteina te suplementacije, koja se sastoji od razumnog doziranja dodataka prehrani.

tablica

Za vlastitu proteinsku dijetu poslužite se tablicom proteina u hrani

Za kreiranje prehrane koja će odgovarati potrebama vašega programa treninga, zahtjeva u rastu mišićne mase, profilu vašeg metabolizma te napokon i tipu tjelesne građe, potrebno je malo promišljanja o njenom nutritivnom sastavu. Unos proteina se naravno može prilagoditi potrebama organizma u zadanim rasponima, pri čemu je dobro ravnati se prema tablicama radi lakše orijentacije. Do zadovoljavajućeg dnevnog unosa bjelančevina moguće je doći na razne načine, stoga preporučamo da izabirete izvor proteina u hrani koji odgovara vašim prehrambenim navikama, čime ćete izbjeći odstupanja od predviđene proteinske dijete. Naposljetku ne zaboravite ni na brojanje kalorijskih vrijednosti, koje moraju biti umjereno visoke, a opet ne prevelike ukoliko želimo vidljiv rezultat u izgradnji mišića.

tablica proteina

Koji proteini u hrani za mišiće imaju najvišu nutritivnu vrijednost?

Ukoliko gledamo proteine u hrani po tablicama, najviše vrijednosti najčešće imaju namirnice životinjskog porijekla, kao što je primjerice crveno meso. Ipak, najveće nominalne vrijednosti ne znače i najbolju apsorpciju odnosno punu iskoristivost. U samom  vrhu po iskoristivosti posebno se ističu namirnice kao što su jaja, sirutka i riba. Ne smijemo zaboraviti da je jedan od najboljih proteina za sportske svrhe – whey protein – u potpunosti baziran na proteinima sirutke odnosno na njihovom izolatu. Isto tako, proteini za vegane se primjerice sastoje isključivo od biljnih izvora proteina, poput grahorica i žitarica, koje pokazuju više nego odličnu iskoristivost proteina u tijelu.

Za koje se proteinske dodatke prehrani odlučiti i gdje ih kupiti?

Pored dokazane važnosti osmišljene konzumacije proteina u hrani, za profesionalno bavljenje sportom proteinski dodaci prehrani su praktički neizostavni. O tome kakve ćete proteine uzimati, ovisi o vašoj sportskoj aktivnosti, jeste li profesionalac ili rekreativac, kakve su inače potrebe vašeg organizma te, naravno, vaš budžet. U situacijama gdje je tek potrebno izgraditi mišićnu masu logičan je izbor whey protein koji je poznat po sjajnoj apsorpciji i visokoj koncentraciji. Ukoliko ste intolerantni na laktozu, preporučamo vam dodatak na bazi osnovnih izvora proteina u hrani. Odgovor na pitanje gdje nabaviti proteinske suplemente je relativno jednostavan. Imamo nenadmašivu ponudu svih oblika proteina – od najjednostavnijih spojeva pa do složenih formula, obogaćenih aminokiselinama, whey-a te drugih koncentrata. Naši proizvodi su prirodni, djelotvorni i istovremeno iznenađujuće povoljni.