Pošaljite upit

Esencijalne aminokiseline opskrbljuju mišiće hranjivim sastojcima

Esencijalne aminokiseline važna su karika u opskrbi mišića hranjivim mikronutritijentima. Njihovo djelovanje je višestruko povoljno, no budući da ih naše tijelo ne može sintetizirati samo, potrebno ih je dobiti iz hrane. Aminokiseline sudjeluju u nizu procesa u tijelu – u održavanju hormonske ravnoteže, zdravlja kose i kože, podizanju razine imuniteta i bržem zacjeljivanju rana, a posebno pri rastu novih mišićnih stanica. Poznata je i njihova protuupalna funkcija, koja je od posebne važnosti u svijetu intenzivnih sportskih treninga. Aminokiseline su također vrlo djelotvoran prijenosnik energije – imaju učinak na dobro raspoloženje, poput neesencijalne aminokiseline tirozin, koja regulira pravilan rad hormona štitnjače, nadbubrežne žlijezde i hipofize.

Kako su povezani aminokiseline i proteini te kako zajednički djeluju?

Pitate li se koja je specifična važnost aminokiselina pri izgradnji mišića, kad tu ulogu već ionako obavljaju proteini? Proteini u svom sastavu sadrže aminokiseline kao mikronutritijente, a ukoliko njima nisu dovoljno zasićeni, bilo kakav vidljiv mišićni rast biti će u velikoj mjeri onemogućen. Bcaa aminokiseline, koje tvore više od ukupno dvije trećine esencijalnih aminokiselina u bjelančevinama u tijelu, su u pravilu najuspješnije u ovoj zadaći, i stoga iznimno popularne kao suplement u svijetu sportske prehrane. Zbog svojeg anaboličkog i antikataboličkog učinka, njihov unos je važan podjednako zbog rezultata na treningu kao i izvan njega – konzumacija aminokiselina pomoći će u zarastanju mikroruptura, koje nastaju pri vježbama snage. U kombinaciji s proteinima, rast mišića će biti brži, djelotvorniji, ali i manje naporan.

The Amino The BCAA powder

Po čemu su specifične neesencijalne aminokiseline i kako djeluju?

Za razliku od esencijalnih aminokiselina, neesencijalne se u određenim količinama već nalaze u ljudskom organizmu. Među njih ubrajamo alanin, l-glutamin, prolin, serin, glicin kao i prethodno spomenutu aminokiselinu tirozin. Sve nabrojane neesencijalne aminokiseline djeluju na hormonsku ravnotežu, metabolizam šećera i masti i nesmetano funkcioniranje središnjeg živčanog sustava. Djeluju protuupalno te se neke od njih, poput cisteina, koriste u svrhu bržeg zacjeljivanja rana i opeklina. S obzirom da ih tijelo proizvodi u premalim količinama da bi se vidljivo odrazile na rast mišića, potrebna je njihova suplementacija. Jedan od omiljenih suplemenata iz njihovih redova je svakako l-glutamin, bitan za imunitet i obnovu mišićnog tkiva. Također razlikujemo i red uvjetno esencijalnih aminokiselina, poput arginina, koje tijelo otežano proizvodi pri određenim zdravstvenim tegobama, a zbog povoljnog učinka na neurotransmitere, česta je i njihova suplementacija u sportskoj prehrani.

THE BCAA SURGE

Aminokiseline i teretana – kako najbolje uskladiti prehranu i vježbu

Kako bi se što bolje pripremili za trening te kako ne bi opteretili organizam neposredno poslije vježbe, sportaši ponekad izbjegavaju bilo kakvu hranu i prije i poslije sportske aktivnosti. Ipak, iz nutritivnog aspekta, kao i u očekivanju što boljeg sportskog rezultata, neke dodatke prehrani je najbolje konzumirati relativno blizu treninga. Jedan od tih dodataka su svakako aminokiselineprije treninga će vas opskrbiti energijom i poletnošću, a poslije će pomoći organizmu u obrani od fizičkog stresa, i svesti upale i grčeve mišića na minimum. U ovu svrhu preporučamo konzumaciju bcaa esencijalnih aminokiselina, koje dolaze u obliku praha ili tableta, i jednostavno ih je konzumirati i u teretani. Ukoliko imate iskustva s pripremom dodatnih obroka, pomiješajte vaše aminokiseline i proteine u prahu u hranjivu kašu, i pružite vašim mišićima maksimalnu hranjivu vrijednost nakon iscrpljujuće vježbe.

Pročitajte više o aminokiselina

Potražite naše vrhunske aminokiseline u prodaji i osjetno uštedite

Imamo sjajan izbor aminokiselina, esencijalnih i neesencijalnih, u različitim oblicima, okusima i spojevima. Naše bcaa aminokiseline su najučinkovitije i cjenovno najkonkurentnije, a sve dolaze u gluten-free izvedbi. Uz bcaa u tradicionalnom obliku praha, od kojeg se mogu izrađivati napitci, u ponudu smo uključili i bcaa tablete, koje imaju optimalan omjer sastojaka razgranatog lanca bcaa, glutamina i pomoćnih tvari. Mogu se konzumirati par puta na dan, do najviše tri tablete, a najbolji efekt daju ako se uzimaju prije i poslije treninga. Potražite naše aminokiseline u prodaji putem webshopa po najpovoljnijim cijenama - 190,39 kuna za dvjesto tableta u pakiranju, ili 163,44 kune za šezdeset tableta za žvakanje, što je u skladu s cijenama drugih suplemenata iz naše proizvodnje.